5 Μαρτίου 2019

  • Αναρτήθηκε στις Μαρτίου 05, 2019


Το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019 οι καταρτιζόμενοι της ειδικότητας «Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων», στο πλαίσιο του μαθήματος «Ιστορία Τέχνης», παρακολούθησαν εκπαιδευτική ξενάγηση στην ιστορική συνοικία της Χαλέπας (εικ.1). Την ξενάγηση πραγματοποίησε ο μελετητής της τοπικής ιστορίας και συλλέκτης Μανόλης Μανούσακας μετά από πρόσκληση της ΙΛΑΕΚ (Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης).
 Στην ξενάγηση παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της ΙΛΑΕΚ, κ. Κώστας Μουτζούρης, καθώς και η Γραμματέας της ΙΛΑΕΚ και διδάσκουσα της ειδικότητας «Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων» κ. Ευγενία Παπαϊωάννου. Η επίσκεψη συντονίστηκε από την διδάσκουσα του μαθήματος «Ιστορία Τέχνης», Μαρία Στρατινάκη, με την έγκριση της Διευθύντριας του ΔΙΕΚ Χανίων, Ευαγγελίας Κακλιδάκη.
 
Οι καταρτιζόμενοι είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν κρυμμένους νεοκλασικούς θησαυρούς της Χαλέπας , όπως το Μέγαρο Σβαρτς-Κρούγιερ (εικ.2), να εντοπίσουν τη συνύπαρξη της βενετσιάνικης πολεοδομίας, της παραδοσιακής οθωμανικής αρχιτεκτονικής και του νεοκλασικισμού στα κτίρια της Χαλέπας την περίοδο του 19ου αιώνα και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου. Σημαντικοί σταθμοί της ξενάγησης ήταν το Ιταλικό Προξενείο επί Κρητικής Πολιτείας, η κρήνη της οικίας του Ρεούφ Πασά (εικ.3)  πλησίον της Σκοτεινής Καμάρας (εικ.4)  και η μετάβαση μέσω της Σκοτεινής Καμάρας στο Μεϊντάνι, η Γαλαρία, η οικία Μαρκαντωνάκη (εικ.5) στην πλατεία Καγιαλέ, το νεοκλασικό της οικογένειας Καλούτση, ο ναός της Αγίας Μαγδαληνής, η οικία Μπλουμ και το Παλάτι του Πρίγκιπα Γεωργίου. Κατά την ξενάγηση έγιναν πλήθος ιστορικών αναφορών στο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο της εποχής ανέγερσης, χρήσης και μεταβίβασης ιδιοκτησίας των κτιρίων, ενώ σημαντικές ήταν και οι παρατηρήσεις σε σχέση με το καθεστώς κήρυξης κτιρίων ως διατηρητέων και την εικόνα εγκατάλειψης που υπάρχει σε κάποια ιστορικά κτίρια.

 
                                                                                           εικ.1

                                                                                           εικ.2
                                                                                           εικ.3
                                                                                          εικ.4
                                                                                          εικ.5


Μένουμε Ασφαλείς

Μένουμε Ασφαλείς

ECLASS

Πιστοποίηση Αποφοίτων ΙΕΚ

Δια Βίου Μάθηση και Νέα Γενιά

Βιογραφικό Europass

Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης

Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης

Κάρτα ISIC

Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων