17 Ιανουαρίου 2020

  • Αναρτήθηκε στις Ιανουαρίου 17, 2020


Αγαπητοί καταρτιζόμενοι , το υλικό που σας υποσχεθήκαμε για την ημέρα καριέρας στις 22-1-2020.ΑΣΚΗΣΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣΤο ξενοδοχείο 5 ***** της περιοχής σας ζητά για την σεζόν τις παρακάτω θέσεις:1.      Ρεσεψιονίστ               (2 άτομα)

2.      Σερβιτόρο Α΄             ( 1 άτομο)

3.       Αισθητικό για το spa (2 άτομα)

4.      Κομμωτή                    (1 άτομο)

5.      Μάγειρα  Β΄                (3 άτομα)

6.      Μπάρμαν Β΄               ( 1 άτομο)

7.      Προπονητή     tenis     ( 1 άτομο)

8.      Υπεύθυνο κρατήσεων (1 άτομο) Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις για συνέντευξη για την δική σας εξάσκηση.1.      Μιλείστε  μας για λίγο για σας

2.      Περιγράψτε την επαγγελματική σας εμπειρία/ σπουδές

3.      Ποια ήταν η μεγαλύτερη σας αποτυχία και πως την αντιμετωπίσατε

4.      Ποιοι κατά την γνώμη σας έφταιξαν για αυτήν

5.      Ποια θεωρείται τα κυριότερα προτερήματα και ελαττώματα σας.

6.      Τι θα προσφέρατε στην εταιρεία σαν εργαζόμενη/ος

7.      Πως μάθατε για την επιχείρηση μας

8.      Έχετε ξαναδουλέψει με μεγάλες εργασιακές ομάδες;

9.      Γιατί να σας προτιμήσουμε;

Καλή δουλειά!

Σας παραθέτουμε τα κείμενα που θα σας βοηθήσουν στην δημιουργία του βιογραφικού και κατά την  συνέντευξη.

ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ.Παρακάτω σας παραθέτουμε υποδείγματα βιογραφικού σημειώματος ώστε να κερδίσετε χρόνο κατά τη σύνταξη του βιογραφικού σας.

Η κάθε φόρμα βιογραφικού είναι σε format MicroSoft Word. Σε κάθε ενότητα συμπληρώστε τις δικές σας πληροφορίες!(Αποθηκεύστε τα αρχεία πατώντας δεξί click και επιλέγοντας “Αποθήκευση ως”)

Επίσης μπορείτε στο e-biografiko.gr μπορείτε να βρείτε υπόδειγμα συνοδευτικής επιστολής και υπόδειγμα συστατικής επιστολής.Πολλοί αναρωτιούνται τι είναι το Ευρωπαϊκό βιογραφικό (Europass), καθώς είναι σχετικά πρόσφατο. Αναφέρουμε παρακάτω κάποιες συνοπτικές γνώσεις για να σας βοηθήσουμε.

Όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλο άρθρο μας, κάποιες χώρες (ακόμα και Ευρωπαϊκές), είναι πιθανό να έχουν καποιες ιδιαιτερότητες ή προσθετες απαιτήσεις όσο αφορά τη σύνταξη και αποστολή βιογραφικού. Για να μπορέσει να εξαλείψει αυτό το παράγοντα η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποφάσισε να προωθήσει ένα ενιαίο τύπο βιογραφικού για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να γίνει πιο εύκολα η διαδικασία πρόσληψης κάποιου υπαλλήλου από άλλη χώρα που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εν γένει η πολιτική που ακολουθείται είναι η ακόλουθη:

– Αν η εταιρεία που θέλετε να κάνετε αίτηση για εργασία είναι πολυεθνική, τότε σίγουρα θα πρέπει να διαλέξετε το Europass σαν είδος βιογραφικού. (πληροφορίες για το πως και που θα το βρείτε, υπάρχουν στο τέλος της σελίδας).

– Αν η εταιρεία που θέλετε να κάνετε αίτηση για εργασία είναι μεσαία ή μεγάλη, τότε θα πρέπει αρχικά να κοιτάξετε στην ιστοσελίδα της εταιρείας αν έχει κάποια πρότυπη φόρμα βιογραφικού που σας ζητάει να συμπληρώσετε. Αν δεν έχει τότε θα πρέπει να επιλέξετε ανάμεσα σε Europass ή κάποιο άλλο είδος βιογραφικού. Επειδή δε μπορείτε να είστε σίγουροι, το καλύτερο θα ήταν να επικοινωνήσετε με την επιχείρηση και να τη ρωτήσετε αν έχει κάποια ιδιαίτερη προτίμηση ως προς το είδος του βιογραφικού.

-                    Αν η εταιρεία που θέλετε να κάνετε αίτηση για εργασία είναι μικρή, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα θέλετε να αποφύγετε το Europass, γιατί μπορεί να μη το γνωρίζουν. Καλό θα ήταν όμως και πάλι να επικοινωνήσετε μαζί τους για να τους ρωτήσετε για τυχόν προτιμήσεις που μπορεί να έχουν.Παρακάτω θα βρείτε τους απαραίτητους σύνδεσμους:

Σύνταξη Ευρωπαϊκού βιογραφικού (Europass):


Εδώ θα βρείτε ένα μικρό παράθυρο στην οθόνη με κάποιες οδηγίες. Αν το κλείσετε θα σας εμφανιστεί ολόκληρη η φόρμα που πρέπει να συμπληρώσετε για τη σύνταξη Ευρωπαϊκού βιογραφικού (Europass) σας.

Πληροφορίες σχετικά με το Europass:


Εδώ θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με το Europass από την επίσημη ιστοσελίδα του. Όπως θα δείτε, δεξιά σας έχει πολλές επιλογές για τη διευκόλυνσή σας.

Έτοιμες φόρμες Ευρωπαϊκού βιογραφικού (Europass)


Εδώ θα βρείτε έτοιμες φόρμες Ευρωπαϊκού βιογραφικού (Europass) προς συμπλήρωση με τα στοιχεία σας. Υπάρουν σε διάφορες γλώσσες, ανάλογα ποιά χρειάζεστε, καθώς και οδηγίες για τη συμπλήρωσή του.


Πηγή: e-biografiko.gr


Τι να μην συμπεριλάβετε στο βιογραφικό σας


Οι πιο πολλοί όταν γράφουν ένα βιογραφικό επικεντρώνονται στο πώς θα το γράψουν και όχι στο τι θα συμπεριλάβουν σε αυτό. Παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχουν κάποια πράγματα που αν τα συμπεριλάβετε μπορεί να σας στοιχίσουν την συνέντευξη και τη δουλειά κατ’ επέκταση. Στο σημερινό μας άρθρο θα σας αναφέρουμε τα βασικότερα από αυτά.
Κακά σχόλια για την προηγούμενη δουλειά σας, το αφεντικό σας ή τους συναδέλφους σας

Μπορεί να απεχθάνεστε εντελώς την προηγούμενη δουλειά σας, αλλά δεν πρέπει να το δείξετε αυτό στο βιογραφικό σας. Ο,τι θέλετε να πείτε για τους λόγους που φύγατε από την προηγούμενη δουλειά σας, κρατήστε το για την συνέντευξη. Και όταν σας ρωτήσουν γιατί παραιτηθήκατε πείτε ότι νιώθατε πως οι ικανότητές σας δεν χρησιμοποιήθηκαν στο έπακρο. Σε κάθε περίπτωση αποφύγετε να πείτε κακά πράγματα για το αφεντικό σας ή τους συναδέλφους σας, ασχέτως πόσο κακοί ήταν. Πρέπει να δείξετε ότι μπορείτε να συνεργαστείτε με κάθε είδος ανθρώπου και το να δείξετε ότι δεν μπορείτε να τους ανεχτείτε δεν είναι ο σωστός τρόπος να το κάνετε αυτό.
Να αναφέρετε τα χόμπι σας

Είναι καλύτερο να μην αναφέρετε τα χόμπι σας στο βιογραφικό σας, καθώς είναι άσχετα με τη δουλειά σας. Μπορεί να είστε ενεργό μέλος της κοινότητάς σας, αλλά κανένας εργοδότης δεν ενδιαφέρεται αν είστε πρωταθλητής στο ερασιτεχνικό πατινάζ ή αν έχετε κερδίσει διαγωνισμούς μπάσκετ στο σχολείο. Τέτοιες αναφορές αποπροσανατολίζουν από το επαγγελματικό προφίλ του βιογραφικού σας και αυτό δεν το θέλετε σίγουρα.
Ψέματα για την προηγούμενη εργασιακή σας πείρα ή για το εκπαιδευτικό υπόβαθρο σας

Το να πείτε ψέματα για το που τελειώσατε σχολείο είναι κάτι μικρό, αλλά το να πείτε ψέματα ότι έχετε μεταπτυχιακό είναι κάτι πολύ πιο σοβαρό. Έχετε υπ’ όψιν ότι πλέον όλοι οι εργοδότες ελέγχουν το υπόβαθρο των υποψηφίων τους και ότι με ένα τηλεφώνημα μπορούν να μάθουν όλες τις πληροφορίες για το εργασιακό σας ιστορικό. Αποφύγετε να πείτε καταφανή ψέματα αλλιώς μπορεί να απορριφθείτε.
Φυσικά χαρακτηριστικά και πληροφορίες υγείας

Ποτέ μην στέλνετε την φωτογραφία σας με το βιογραφικό σας και αποφύγετε να αναφέρετε τα χαρακτηριστικά σας όπως το βάρος, το ύψος, το χρώμα μαλλιών κτλ. Αυτό ισχύει είτε είστε ελκυστικοί ή όχι. Οι εργοδότες δεν έχουν κανένα νομικό δικαίωμα να ρωτήσουν για το ιστορικό υγείας σας ή για προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζετε. Αν εσείς και ο γιατρός σας νιώθετε πως είστε υγιής να ανταπεξέλθετε στα καθήκοντά σας, τότε τα προβλήματα υγείας πρέπει να λείπουν από το βιογραφικό σας.
Λέξεις και φράσεις που κάνουν το βιογραφικό σας βαρετό

Χρειάζονται μόνο λίγες λέξεις και φράσεις για να κάνουν το βιογραφικό σας βαρετό. Πρέπει να πείτε αυτό που θέλετε, λέγοντας τις λεπτομέρειες ευκρινώς. Δηλαδή το να πείτε ότι είστε ένας “λογιστής που δίνει έμφαση στη λεπτομέρεια”, δεν θα κάνει τον εργοδότη να συγκινηθεί. Αν πείτε ότι “είχα υπ’ ευθύνη μου δέκα μεγάλους πελάτες στην Ευρώπη” θα τον εντυπωσιάσετε σίγουρα. Επίσης, το να πείτε ότι πουλήσατε ένα προϊόν με επιτυχία δεν σημαίνει τίποτα, εκτός αν το ποσοτικοποιήσετε λέγοντας πχ ότι αυξήσατε επιτυχώς τις πωλήσεις του Χ προϊόντος κατά 23%.
Το να ποσοτικοποιείτε τις επιτυχίες σας με νούμερα και συγκεκριμένα παραδείγματα θα βοηθήσει τον εργοδότη να καταλάβει την συνεισφορά σας και την αξία που μπορείτε να προσφέρετε στην νέα εταιρεία.
 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Interview Tip 1: Να είστε αγαπητός
Προφανές; Απολύτως – αλλά θα εκπλαγείτε από το πόσοι πολλοί άνθρωποι δεν προσπαθούν να είναι συμπαθείς σε όλους – πολύ λιγότερο να είναι εξαιρετικά συμπαθείς, ειδικότερα όταν έχουν να κάνουν με εταιρίες και άγνωστα πρόσωπα.
Το να κάνετε μια εξαιρετική πρώτη εντύπωση στον εξεταστή σας και η εδραίωση μιας πραγματικής σύνδεσης είναι το παν. Χαμόγελο, οπτική επαφή, ενθουσιασμός, κάθισμα στο μπροστινό μέρος της καρέκλας, χρησιμοποίηση του ονόματος του εξεταστή…Να είστε ο εαυτός σας, αλλά η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, αν είναι δυνατόν.
Όλοι θέλουμε να συνεργαστούμε με ανθρώπους που μας αρέσουν – και που τους αρέσουμε. Χρησιμοποιήστε αυτό το βασικό στοιχείο προς όφελός σας. Παραδόξως, λίγοι υποψήφιοι το κάνουν!
Interview Tip 2: Χρησιμοποιήστε τη γλώσσα του σώματος ως πλεονέκτημα
Ο τρόπος με τον οποίο κάθεστε, ο τρόπος που στέκεστε και η κίνηση σας μπορεί μερικές φορές να είναι περισσότερο σημαντικά από τα όσα λέτε. Μπορείτε βέβαια, να βελτιώσετε εύκολα την γλώσσα του σώματος σας – χρειάζεται μόνο λίγη σκέψη και σωστή προετοιμασία.
Οι σωστές στάσεις και χειρονομίες μπορεί να σας βοηθήσουν να συστηθείτε έξυπνα, επαγγελματικά, με λιγότερο άγχος και να φανείτε ανοιχτός σε νέες ιδέες…στοιχεία τα οποία θα συμβάλλουν καταλυτικά στο να κάνετε μια τρομερή πρώτη εντύπωση.
Interview Tip 3: Γνωρίστε την εταιρεία – και μερικούς από τους βασικούς managers (πριν την συνέντευξη!)
Μην κάνετε μια απλή, γρήγορη αναζήτηση στο Google! Ψάξτε για τρέχοντες και πρώην εργαζομένους της εταιρίας στο LinkedIn. Δείτε που εργάζονταν προηγουμένως. Αν έχουν προχωρήσει, δείτε πού έφτασαν. Πάρτε μια αίσθηση για την εξέλιξη της μελλοντικής σας σταδιοδρομίας.
Λίγος χρόνος και σκέψη θα σας δείξουν ποιες δεξιότητες χρειάζεστε και ποιες είναι οι αξίες της εταιρείας, οι τομείς ανάπτυξης της, γιατί οι εργαζόμενοι έρχονται και παρέρχονται… Ποτέ δεν ξεχνάμε ότι οι εταιρείες είναι μια συλλογή ατόμων, και κάθε άτομο έχει να πει τη δική του ξεχωριστή ιστορία.
Και σίγουρα ερευνήστε το πρόσωπο το οποίο θα σας πάρει συνέντευξη. (Πώς θα ξέρετε νωρίτερα ποιος θα σας πάρει συνέντευξη; Ρωτήστε!) Χρησιμοποιήστε ότι μπορείτε για να μάθετε και συμβάλετε στη δημιουργία μιας σχέσης/σύνδεσης με τον εξεταστή σας.
Interview Tip 4: Πετάξτε ένα δόλωμα
Μια θλιβερή αλήθεια είναι ότι οι εξεταστές συχνά δεν θυμούνται ένα τεράστιο ποσοστό υποψηφίων – ειδικά αν έχουν πάρει συνέντευξη από έναν μεγάλο αριθμό υποψηφίων για την ίδια θέση.
Στο τέλος της ημέρας μπορεί να σας αποκαλούν μεταξύ τους, “αυτή με τα παπούτσια από δέρμα αλιγάτορα” ή “ο νεαρός που τερμάτισε στο διαγωνισμό τριάθλου Iron Man” ή “ο τύπος που μεγάλωσε στη Νότια Αφρική.”
Φυσικά, δεν χρειάζεται να είστε το πιο ενδιαφέρον άτομο στον κόσμο. Το δόλωμα σας μπορεί να κάτι απλό, όπως τα είδη ένδυσης σας (σε λογικά πλαίσια), ή ένα ασυνήθιστο ενδιαφέρον που έχετε, ή ένα αξιοσημείωτο γεγονός στην εμπειρία/καριέρα σας. Ένα δόλωμα μπορεί να σας κάνει αξέχαστο και να δημιουργήσει μια σταθερή βάση για να σας θυμούνται οι εξεταστές σας – το να σας θυμούνται και να τους μείνετε αξέχαστοι είναι το παν!
Interview Tip 5: Να είστε έτοιμοι για ασυνήθιστες ερωτήσεις
Οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν να απαντούν σε μια σειρά τυποποιημένων ερωτήσεων συμπεριφοράς. Αυτό το είδος των ερωτήσεων – εφ ‘όσον είστε εξειδικευμένοι και έμπειροι – είναι εύκολο να απαντηθούν.
Στη συνέχεια, πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα.
Προετοιμαστείτε για παράξενες ή ασυνήθιστες ερωτήσεις. Μιλήστε με φίλους, ελέγξτε πίνακες μηνυμάτων, κάντε την έρευνα σας online για πιθανές ερωτήσεις συνέντευξης στη συγκεκριμένη εταιρία. Ενώ, εσείς δεν μπορείτε να προετοιμαστείτε για κάθε ενδεχόμενο, εξετάστε οτιδήποτε μπορεί να σας ζητηθεί, ώστε να είστε σε θέση να σκεφτείτε στο λεπτό και να απαντήσετε γρήγορα, εκπλήσσοντας θετικά τον εξεταστή σας.
Και ποτέ δεν πρέπει να φοβόμαστε τι θα πούμε, πάντα μπορείτε να πείτε «Δώστε μου ένα λεπτό να το σκεφτώ». Οι έμπειροι εξεταστές δεν νοιάζονται αν πάρετε μερικά δευτερόλεπτα για να σκεφτείτε μια ολοκληρωμένη απάντηση. Η ποιότητα και όχι η ταχύτητα, είναι αυτό που μετράει περισσότερο!
Δείτε επίσης: 3 συμβουλές συνέντευξης για να κερδίσετε τη δουλειά
Interview Tip 6: Περιγράψτε τι μπορείτε να προσφέρετε αμέσως!
Η εκτενής έρευνα της εταιρείας από τον υποψήφιο θεωρείται δεδομένη. Πηγαίνοντας όμως ένα βήμα παραπέρα, μπορείτε να βρείτε έναν τρόπο για να συμβάλετε σε μια κρίσιμη περιοχή ή πρόβλημα που αντιμετωπίζει η εταιρία?
Εάν έχετε μια συγκεκριμένη τεχνική ικανότητα, δείξτε στον εργοδότη σας πως μπορείτε να την αξιοποιήσετε άμεσα. Σκεφτείτε τι σας κάνει ιδιαίτερο υποψήφιο και στη συνέχεια δείξτε πώς αυτές οι ικανότητες θα ωφελήσουν άμεσα την εταιρεία στην οποία απευθύνετε την αίτηση σας.
Να θυμάστε πάντα ότι η πρόσληψη ενός υπαλλήλου είναι μια επένδυση, και ο καθένας θέλει να δει τις επενδύσεις του να αποδίδουν.
Interview Tip 7: Μην αφήνετε αρνητικές δηλώσεις!
Ακριβώς όπως με το δόλωμα προηγουμένως, οι περισσότεροι ερευνητές θα θυμούνται μόνο μερικά σημεία από τη συνομιλία σας – ειδικά εάν είναι αρνητικά.
Έτσι, εάν δεν είχατε ποτέ τη θέση του Υπεύθυνου Επαγγελματικής Κατάρτισης, μην πείτε, «Δεν έχω αναλάβει ποτέ σε θέση Υπεύθυνου Επαγγελματικής Κατάρτισης». Πείτε καλύτερα, «Δεν είχα αναλάβει ποτέ το συγκεκριμένο ρόλο, αλλά έχω εκπαιδεύσει δεκάδες νέους ειδικευόμενους, δημιουργώντας αρκετούς εκπαιδευτικούς οδηγούς για την αποτελεσματικότερη εκπαίδευση τους».
Όποτε είναι δυνατόν, μην λέτε, «δεν μπορώ», ή «δεν έχω», ή «δεν το κάνω». Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας βρίσκοντας τις θετικές πτυχές σε ό,τι έχετε κάνει, κάνετε ήδη, καθώς και για ότι είστε πρόθυμοι να κάνετε στο άμεσο μέλλον.
Δεν έχει σημασία ποιο είναι το θέμα, παραμείνετε θετικοί – στην τελική, το χειρότερο λάθος σας είναι επίσης και η καλύτερη εμπειρία εκμάθησης που μπορεί να είχατε ποτέ.
Interview Tip 8: Κάντε ερωτήσεις που πραγματικά έχουν σημασία
Κανόνας No.1: Ποτέ μην κάνετε στον εξεταστή σας μια ερώτηση που θα μπορούσε να απαντηθεί εύκολα και γρήγορα μέσω του Google ή του LinkedIn. Κάνοντας τέτοιου είδους ερωτήσεις, δεν δείχνετε μόνο ότι είστε τεμπέληδες, αλλά δείχνει επίσης παντελή έλλειψη σεβασμού για το χρόνο του εξεταστή σας.
Αντ’ αυτού, εστιάστε στο να δείτε αν η θέση που σας προσφέρεται είναι η κατάλληλη για εσάς: οι άνθρωποι με τους οποίους θα συνεργαστείτε, ο ανώτερος διευθυντής στον οποίο θα δίνετε αναφορά, το πεδίο των αρμοδιοτήτων σας, κλπ. Οι συνεντεύξεις θα πρέπει πάντα να είναι αμφίδρομες, και να ξέρετε ότι οι εξεταστές ανταποκρίνονται θετικά στους ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να βρουν την κατάλληλη θέση εργασίας που τους ταιριάζει. (Πραγματικά δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να ξέρετε ότι θέλετε αυτή τη δουλειά!)
Επίσης, μη φοβάστε να θέσετε μια σειρά από δικά σας ερωτήματα. Εφόσον δεν αναλάβετε πλήρως τα ινία της συζήτησης, ο εξεταστής θα απολαύσει και θα θυμάται τη συζήτησή σας ως μια ωραία εναλλαγή ρυθμού, στα προκαθορισμένα πλαίσια της συνέντευξης σας.
Interview Tip 9: Ζητείστε τη θέση εργασίας – με πλήρη τεκμηρίωση
Μέχρι το τέλος της συνέντευξης θα πρέπει να έχετε μια καλή αίσθηση για το αν και πόσο θέλετε αυτή τη δουλειά. Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, πείτε το.
Διαφορετικά, χρησιμοποιήστε τις δεξιότητες πώλησης σας και ζητήστε τη δουλειά. (Μην ανησυχείτε. Τους αρέσει, όταν ρωτάτε!). Εστιάστε σε συγκεκριμένες πτυχές της θέσης εργασίας: εξηγείστε αν λειτουργείτε καλύτερα σε ομάδα, ή αν λειτουργείτε καλύτερα σε ανεξέλεγκτους ρόλους, ή αν αντέχετε την εργασία σε άλλες τοποθεσίες που απαιτούν συχνές πτήσεις ή επαγγελματικά ταξίδια.
Ζητείστε τη δουλειά και χρησιμοποιείστε στοιχεία για να αποδείξετε ότι την θέλετε πολύ και ότι την αξίζετε.
Interview Tip 10: Ενισχύστε τη σύνδεση με τον εξεταστή σας στην επακολούθηση
Το follow-up μέσω email είναι ένας καλός τρόπος. Τα χειρόγραφα σημειώματα είναι ακόμα καλύτερα. Δώστε συνέχεια με το κατάλληλο follow-up. Η προώθηση της επικοινωνίας με κάτι που μάθατε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης είναι το καλύτερο, όπως και ένα σημείωμα συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων πληροφοριών που κληθήκατε να παράσχετε ή ένα email με ένα link σχετικό με το θέμα που συζητήθηκε (είτε επαγγελματικό είτε προσωπικό).
Όσο καλύτερη είναι η συνέντευξη σας – και όσο πιο προσεκτικά ακούτε – τόσο πιο εύκολο θα είναι να σκεφτείτε τρόπους που μπορείτε να κάνετε την επακολούθηση να φαίνεται φυσική και αβίαστη.
Και κάτι ακόμα, βεβαιωθείτε πάντα τελειώνοντας την επιστολή σας να πείτε…ευχαριστώ. Ποτέ μην υποτιμάτε τη δύναμη της ευγνωμοσύνης. Μπορεί να κερδίσει την κούρσα την τελευταία στιγμή!
ώρα πάμε στις SOS ερωτήσεις τις συνέντευξης.
Πες μας το μεγαλύτερο θετικό σου στοιχείο

Υπάρχουν στην κυριολεξία εκατοντάδες πράγματα που μπορείς να απαντήσεις αλλά να θυμάσαι ότι τα πιο βασικά είναι τα εξής. Προσαρμοστικότητα, συγκέντρωση, σωστή διαχείριση χρόνου, κοινωνικότητα, αποφασιστικότητα. Φυσικά, εκτός από το να τα πεις, καλό θα ήταν και να τα κατέχεις. Αλλά αν προσπαθήσεις γενικότερα να εξελιχτείς σε αυτούς τους τομείς θα αλλάξει η ζωή σου.

Πες μας το μεγαλύτερο αρνητικό σου στοιχείο

Γενικά οι περισσότεροι εργοδότες την κάνουν αυτή την ερώτηση γιατί τη διάβασαν σε κάποιο βιβλίο HR management. Αλλά αν τύχεις σε έξυπνο εργοδότη και του δώσεις τη σωστή απάντηση έχεις κερδίσει πολλούς πόντους.
Η γενικότερη αντίληψη είναι ότι πρέπει να πάρεις ένα θετικό σου στοιχείο και να το παρουσιάσεις ως αρνητικό. Π.χ. Δουλεύω πολλές ώρες, βάζω τη δουλειά μου πάνω από την προσωπική μου ζωή. Όχι! Αυτό είναι λάθος και θα πιάσει μόνο αν ο εργοδότης σου κάνει την ερώτηση επειδή την έχει διαβάσει σε κάποιο βιβλίο.
Η σωστή απάντηση είναι να πάρεις ένα αρνητικό στοιχείο που είχες στο παρελθόν και να πεις τι βήματα έχεις κάνει για να το διορθώσεις. Π.χ. "Στο παρελθόν μπερδευόμουν όταν είχα πολλές δουλειές να κάνω ταυτόχρονα, τώρα έχω αναπτύξει μεθόδους και τεχνικές ωστέ να τακτοποιώ στο μυαλό μου σε σειρά τις εργασίες που έχω να κάνω και να συγκεντρώνομαι κάθε φορά σε αυτό που επείγει περισσότερο". Σε μια πρόταση έχεις βάλει τα περισσότερα από τα θετικά στοιχεία που αναφέραμε λίγο πιο πάνω. Αν απέναντι σου έχεις έναν σωστό εργοδότη, θα σε λατρέψει!

Πες μας πως βλέπεις τον εαυτό σου σε πέντε χρόνια

Ερώτηση παγίδα. Τις περισσότερες φορές ο εργοδότης θέλει να εξελιχθείς. Αλλά υπάρχει περίπτωση να θέλει να σε κρατήσει στην ίδια θέση. Αυτό που δεν θέλει σε καμία περίπτωση είναι να φύγεις σύντομα. Σκέψου, αν θέλεις ένα-δύο μήνες να προσαρμοστείς και άλλους ένα-δύο μήνες να σε εκπαιδεύσει και εσύ πάνω στο εξάμηνο φύγεις, τα έχει χάσει τα λεφτά του. Μπορώ να πω με σιγουριά όμως ότι αν η αγγελία έγραφε "Προοπτικές εξέλιξης" τότε μια απάντηση όπως "Θέλω να εξειδικευτώ πάνω στο βάλε-εδώ-τον-τομέα-σου και να αποκτήσω εμπειρία ώστε να ασχοληθώ προοδευτικά με μεγαλύτερα projects και να μπορώ σε κάποια χρόνια να μεταφέρω τη γνώση μου στους υφιστάμενους μου, αν έχω" θα κάνει πολύ καλή εντύπωση.

Τι μισθό θα ήθελες

Μάλλον η πιο δύσκολη ερώτηση. Καλό είναι να αφήνεις τον εργοδότη να κάνει το πρώτο βήμα. Οπότε μια καλή απάντηση θα ήταν "Θέλετε να μου πείτε τον μέγιστο μισθό που θα δίνατε για αυτή την θέση σε ένα άτομο με τα δικά μου προσόντα;". Αλλά αυτό δεν είναι ακριβώς απάντηση καθώς απαντάς με ερώτηση. Οπότε επίσης μπορείς να πεις "Θα ήθελα να μου πείτε τον μέγιστο μισθό που μπορείτε να δώσετε για αυτή την θέση σε ένα άτομο με τα δικά μου προσόντα". Σε οποιαδήποτε περίπτωση θες ο εργοδότης να κάνει το πρώτο βήμα. Αν βέβαια σε "στριμώξει" να είσαι έτοιμος να απαντήσεις έχοντας υπόψη σου τη μισθολογική πολιτική της εταιρίας, τη θέση που αιτείσαι και τα προσόντα σου. Απλά μαθηματικά, το χειρότερο που μπορεί να γίνει είναι να σου πει ότι δεν μπορεί να σου δώσει όσα θες. Δεν πρόκειται να αποτύχεις στη συνέντευξη αν απλά ζητήσεις παραπάνω λεφτά. Από την άλλη αν αιτείσαι για Junior Web Designer και ζητήσεις €5000/μήνα με αυτοκίνητο και κινητό, ίσως να έχουμε πρόβλημα... :-)

Γιατί θέλεις να δουλέψεις μαζί μας

Μην κάνεις το λάθος να πεις "Επειδή ψάχνω δουλειά", απίστευτο λάθος. Εδώ πρέπει να κάνεις την έρευνα σου. Πρέπει να δεις καλά τι έγραφε η αγγελία, να ψάξεις την εταιρία στο Internet και να δεις το εταιρικό website. Σχεδόν κάθε εταιρία στο website της έχει μια σελίδα που γράφει "Στόχος" ή κάτι ανάλογο. Προσπάθησε να ταιριάξεις τις προοπτικές καριέρας που έχεις με τον στόχο της εταιρίας. Π.χ. Αν αιτείσαι για μια μεγάλη εταιρία πληροφορικής μπορείς να πεις "Θέλω να δουλέψω μαζί σας γιατί η όνομα-εταιρίας ακολουθεί την εξέλιξη της τεχνολογίας και θέλω να είμαι και εγώ μέρος της ομάδας". Με την παραπάνω φράση δείχνεις ότι είσαι και ομαδικός παίχτης, κάτι που εκτιμάται πολύ.

Γιατί θέλεις να φύγεις από την δουλειά που είσαι τώρα

Και αυτή ερώτηση παγίδα. Μην κάνεις το λάθος να πεις "Επειδή μου σπάει τα νεύρα ο διευθυντής". Εδώ πρέπει η απάντηση σου να είναι η ίδια με αυτή της παραπάνω ερώτησης. Δηλαδή επικεντρώσου στον λόγο που θέλεις την νέα δουλειά και όχι γιατί θες να φύγεις από την παλιά.
Το πιο σημαντικό από όλα τα παραπάνω
Το πιο σημαντικό στοιχείο δεν είναι ούτε η εκπαίδευση σου, ούτε η προϋπηρεσία σου ούτε οτιδήποτε άλλο γράφεις μέσα στο βιογραφικό σου. Όλα αυτά σε έφεραν μέχρι τη συνέντευξη. Αυτό που θα σε πάει στην πρόσληψη είναι το πάθος σου για τη δουλειά σου. Δείξε ότι σου αρέσει η δουλειά σου και είναι ένα κομμάτι της ζωής σου που σε χαρακτηρίζει και όχι χαμένος χρόνος για να βγάζεις τα προς το ζην.

Καλή καριέρα,
Η ομάδα του Get the Job Done

Αν έχετε κάποια απορία θα κάνουμε ότι μπορούμε να απαντήσουμε. 


Μένουμε Ασφαλείς

Μένουμε Ασφαλείς

ECLASS

Πιστοποίηση Αποφοίτων ΙΕΚ

Δια Βίου Μάθηση και Νέα Γενιά

Βιογραφικό Europass

Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης

Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης

Κάρτα ISIC

Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων