Η φοίτηση σε όλες τις ειδικότητες διαρκεί πέντε εξάμηνα περιλαμβάνοντας θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα στο χώρο του ΙΕΚ για τα πρώτα τέσσερα (4) εξάμηνα και την πρακτική άσκηση ως 5ο εξάμηνο, που πραγματοποιείται σε υπηρεσίες του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα. 

Όποιος έχει αποφοιτήσει αντίστοιχη ειδικότητα σε ΕΠΑΛ ή ΕΠΑΣ (Υπουργείου Παιδείας, Υπουργείου Εργασίας, Υπουργείου Υγείας και Υπουργείου Τουρισμού), έχει τη δυνατότητα εγγραφής στο 3ο εξάμηνο κατευθείαν με αναβάθμιση του ήδη υπάρχοντος πτυχίου σε ανώτερο επίπεδο.

Για το 2019 - 2020 έχουν ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΓΙΑ να λειτουργήσουν τα παρακάτω τμήματα:


 1. Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρας (Chef) Α' εξάμηνο
 2. Τεχνικός Αισθητικός Ποδολογίας - Καλλωπισμού Νυχιών και Ονυχοπλαστικής Α' εξάμηνο
 3. Βοηθός Φαρμακείου Α' εξάμηνο
 4. Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεω ν Φιλοξενίας (Υπηρεσία υποδοχής - Υπηρεσία ορόφων - Εμπορευματογνωσία) Α' εξάμηνο
 5. Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων Α' εξάμηνο
 6. Τεχνικός Λήψης Φωτογραφίας Α' εξάμηνο
 7. Τεχνικός Αισθητικής τέχνης και Μακιγιάζ Α' εξάμηνο
 8. Εσωτερική Αρχιτεκτονική Διακόσμιση και Σχεδιασμός Αντικειμένων Α' Εξάμηνο


Τα παρακάτω τμήματα θα συνεχίσουν την λειτουργία τους:

 1. Γραφιστική Έντυπου Και Ηλεκτρονικών Μέσων Γ' Εξάμηνο
 2. Τεχνικός Κομμωτικής Τέχνης Γ' Εξάμηνο
 3. Βοηθός Εργοθεραπείας Γ' Εξάμηνο
 4. Προπονητής Αθλημάτων Ποδόσφαιρο Κολύμβηση Γυμναστική με Βάρη Γ' Εξάμηνο
 5. Στέλεχος Διοίκησης Και Οικονομίας Γ' Εξάμηνο
 6. Τεχνικός Κομμωτικής Τέχνης Γ' Εξάμηνο
 7. Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρας (Chef) Γ' Εξάμηνο
 8. Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων Και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας (Υπηρεσία Υποδοχής - Υπηρεσία Οροφών - Εμπορευματογνωσια) Γ' Εξάμηνο
 9. Τεχνικός Χειροποίητου Κοσμήματος Και Σχεδιασμού Κοσμήματος Γ' Εξάμηνο

1. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ-ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΑΣ (CHEF)

Η τέχνη της γαστρονομίας ακολουθεί πιστά, από τα πανάρχαια χρόνια, την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Εξάλλου, λόγω της άρρηκτης σχέσης που υπάρχει ανάμεσα στη Μαγειρική και στον Τουρισμό, ο «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης (Chef)» αποτελεί, διαχρονικά, από τα πλέον κερδοφόρα επαγγέλματα με αυξημένη ζήτηση στην αγορά εργασίας. 

Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι πτυχιούχοι της ειδικότητας αυτής αποκτούν τις τεχνικές γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες, ώστε να δραστηριοποιούνται ως τεχνίτες μαγειρικής σε κάθε είδους μονάδες μαζικής εστίασης (εστιατόρια, ξενοδοχειακές μονάδες, εταιρείες παροχής υπηρεσιών επισιτισμού κ.α.), με καθήκοντα την οργάνωση και επιμέλεια της λειτουργίας της κουζίνας και την προετοιμασία, παρασκευή και παράθεση των εδεσμάτων για μικρές και μεγάλες ομάδες ατόμων, σύμφωνα με τις καθορισμένες προδιαγραφές ποιότητας της επισιτιστικής μονάδας και τα προβλεπόμενα επίπεδα υγιεινής.

Ο διπλωματούχος μπορεί να εργασθεί σε:

Επιχειρήσεις ξενοδοχειακής και επισιτιστικής μορφής, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, αναλαμβάνοντας υπεύθυνα την οργάνωση και τη λειτουργία μιας σύγχρονης κουζίνας ανεξαρτήτως μεγέθους και τύπου. Τέτοιες επιχειρήσεις είναι:
  1.  Ατομική επιχείρηση
  2.  Ξενοδοχεία (σε Ελλάδα και εξωτερικό)
  3.  Εστιατόρια (σε Ελλάδα και εξωτερικό)
  4.  Κρουαζιερόπλοια
  5.  Νοσοκομεία (ιδιωτικά και δημόσια)
  6.  Παιδικούς σταθμούς (ιδιωτικούς και δημόσιους)
  7.  Camping – Κατασκηνώσεις
  8.  Καζίνο
  9.  Εταιρείες Catering
 10.  Εταιρείες τροφίμων
 11.  Εταιρείες παροχής διαιτολογικών προτάσεων και γευμάτων
 12. Έντυπα με αντικείμενο τη Μαγειρική Τέχνη
 13. Τηλεοπτικές εκπομπές

2. ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ ΕΝΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ

Ο Γραφίστας είναι ο σύγχρονος δημιουργός του καθημερινού μας περιβάλλοντος: από τον σχεδιασμό φυλλαδίων, αφισών και καρτών, μέχρι την σελιδοποίηση και τον τυπογραφικό σχεδιασμό περιοδικών, εφημερίδων, βιβλίων και κάθε είδους εκδόσεων. Από το design χρηστικών αντικειμένων, μέχρι τα όρια των εικαστικών παρεμβάσεων και της διακόσμησης ο Γραφίστας διακρίνεται από υψηλή τεχνική κατάρτιση και καλλιτεχνική έμπνευση και δημιουργία. Και όχι μόνο στις έντυπες μορφές της γραφιστικής τέχνης. 
Στην σημερινή εποχή, τα ηλεκτρονικά μέσα αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη εμβέλεια και επιρροή και απαιτούν δημιουργικές γραφιστικές παρεμβάσεις που συνδυάζουν την γνώση της γραφιστικής με τον άριστο χειρισμό των νέων τεχνολογιών. Από τον την γραφιστική επιμέλεια ιστοσελίδων και άλλων εφαρμογών για το ιντερνέτ, μέχρι την ολοκληρωμένη χρήση προγραμμάτων ηλεκτρονικής επεξεργασίας εικόνας, ηλεκτρονικής σελιδοποίησης, γραφιστικής με Η/Υ, ο σύγχρονος γραφίστας μετατρέπεται σε έναν δημιουργό που χειρίζεται άψογα τις νέες τεχνολογίες, τα σημερινά του εργαλεία.

Ο διπλωματούχος μπορεί να εργασθεί σε:

Εταιρείες παραγωγής διαφημιστικών ταινιών, Εταιρείες παραγωγής έντυπης διαφήμισης, Εταιρίες δημιουργίας ιστοσελίδων και εφαρμογών κινητών, Τυπογραφεία, Εφημερίδες - Περιοδικά, Εταιρείες παραγωγής τίτλων πολυμέσων, Τηλεοπτικούς σταθμούς, Εταιρείες παραγωγής τηλεοπτικών και κινηματογραφικών ταινιών, Επιστημονικά ιδρύματα - ιδρύματα μελετών - Μουσεία ή ως ελεύθερος επαγγελματίας.
3. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ (Υπηρεσία Υποδοχής – Υπηρεσία Ορόφων – Εμπορευματογνωσία)

Ο «Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας» διασφαλίζει την απρόσκοπτη και αποτελεσματική παροχή των υπηρεσιών φιλοξενίας, με στόχο την ποιοτική ικανοποίηση των πελατών της ξενοδοχειακής & επισιτιστικής επιχείρησης. Στο πλαίσιο των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων του, μεριμνά για την άφιξη των πελατών, τη διαχείριση των κρατήσεών τους, την εξυπηρέτησή τους κατά την άφιξή τους, την παροχή χρήσιμων πληροφοριών για την ευχάριστη διαμονή τους, την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών κατά τη φιλοξενία τους, και τέλος για την οργάνωση της αναχώρησής τους. 

Ο μεγάλος αριθμός των ξενοδοχειακών και επισιτιστικών επιχειρήσεων που λειτουργούν τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, καθιστούν αυτόματα το επάγγελμα του «Τεχνικού Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας» κερδοφόρο και περιζήτητο στην αγορά εργασίας.

Ο διπλωματούχος μπορεί να εργασθεί ως:

   1.  Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις (σε Ελλάδα και εξωτερικό) 
   2.  Κέντρα Υποδοχής (ηλικιωμένων, ατόμων με ειδικές ανάγκες, κλπ.) 
   3.  Κρουαζιερόπλοια 
   4.  Επιχειρήσεις Τουρισμού Υγείας (πχ. Κέντρα SPA)
   5.  Camping – Κατασκηνώσεις
   6.  Επισιτιστικές Επιχειρήσεις & Μονάδες Αναψυχής – Catering 
   7.  Τουριστικές και Ναυτιλιακές Επιχειρήσεις  


4. ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

O «Προπονητής Αθλημάτων» είναι υπεύθυνος για την εκγύμναση και την προετοιμασία ομάδων ή/και μεμονωμένων αθλητών και ο ρόλος του είναι καταλυτικός στο χώρο του Αθλητισμού. Βασικός του στόχος είναι η βελτίωση και διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης των αθλητών που προπονεί, καθώς και η εκμάθηση τεχνικών που αναδεικνύουν τις αθλητικές τους ικανότητες. Μέσα από την επιλογή των κατάλληλων ασκήσεων και τη διαμόρφωση εξειδικευμένων προγραμμάτων εκγύμνασης, ο επαγγελματίας «Προπονητής Αθλημάτων» επιδιώκει να επιτύχει τις υψηλότερες δυνατές επιδόσεις για τους αθλητές του.

Ο διπλωματούχος μπορεί να εργασθεί σε:

Αθλητικούς συλλόγους – Ομάδες (Ποδόσφαιρό, Μπάσκετ, Βόλεϊ, Στίβος, Ελεύθερη Γυμναστική, Αντισφαίριση κ.ά.), Ιδιωτικά Γυμναστήρια, Δημοτικά Γυμναστήρια, Ιδιωτικές & Kρατικές Κατασκηνώσεις, Ιδιωτικά Σχολεία, Ιδιωτικά Εργομετρικά Kέντρα (Επίβλεψη & Εργομετρικός Έλεγχος ομάδων και ατόμων), Ινστιτούτα αδυνατίσματος/ Φυσικοθεραπευτήρια (επανένταξη αθλητών στο προπονητικό πρόγραμμα μετά από τραυματισμό) και ως ελεύθερος επαγγελματίας παραδίδοντας ιδιαίτερα μαθήματα (π.χ. εξατομικευμένη εκγύμναση, τένις κ.ά.).

5. ΒΟΗΘΟΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Εργοθεραπεία είναι η θεραπεία μιας διαταραχής μέσω σωματικού έργου και άσκησης. Οι Βοηθοί Εργοθεραπευτές, υπό την καθοδήγηση του Εργοθεραπευτή, συμβάλλουν ενεργά στην υποστήριξη ασθενών κάθε ηλικίας που πάσχουν από σωματικές, ψυχικές ή συναισθηματικές διαταραχές, εφαρμόζοντας θεραπείες οι οποίες αναπτύσσουν συγκεκριμένες δραστηριότητες στην καθημερινή ζωή των πασχόντων.
Ένα Εργοθεραπευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει σκόπιμες δραστηριότητες μέσα από τις οποίες το άτομο θα καταφέρει να αναπτύξει, να βελτιώσει και να αξιοποιήσει τις δεξιότητές του, ώστε να αντιδρά προσαρμοστικά στις απαιτήσεις του περιβάλλοντός του.

Ο διπλωματούχος μπορεί να εργασθεί σε:

Παιδιατρικές Κλινικές, Νοσοκομεία Οξείας Νοσηλείας, Κέντρα Αποκατάστασης, Οίκους Ευγηρίας, Κατ’ οίκον θεραπεία, Εξειδικευμένα Κέντρα Αξιολόγησης (ως βοηθοί), Δομές Κέντρων Παροχής Υπηρεσιών Ανακουφιστικής Φροντίδας, Ψυχιατρικές Μονάδες, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ΑΜΕΑ, Νηπιαγωγεία – σχολεία για παιδιά για ειδικές ανάγκες, Κέντρα αποκατάστασης παιδιών και ατόμων τρίτης ηλικίας, Θεραπευτικές κοινότητες εξαρτημένων ατόμων, Παιδικούς σταθμούς/κατασκηνώσεις κ.λπ.

6. ΒΟΗΘΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ

Η Προσχολική Αγωγή αποτελεί ειδικότητα αιχμής στη σημερινή κοινωνία, καθώς οι επαγγελματίες του κλάδου μεριμνούν για τη σωστή συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη του παιδιού και την ομαλή ένταξή του στο στενό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Στόχος τους είναι η ανάπτυξη των ικανοτήτων του κάθε παιδιού στο μέγιστο δυνατό βαθμό, εντός ενός περιβάλλοντος δημιουργικότητας και συνεργασίας. 
Ο Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων είναι ο εξειδικευμένος επαγγελματίας που στην ουσία αποτελεί τη «δεύτερη οικογένεια» για τα παιδιά της βρεφικής ηλικίας.  Οι παιδαγωγοί της ειδικότητας αυτής προσφέρουν στα παιδιά νοητική, κοινωνική, συναισθηματική και ηθική αγωγή, ψυχαγωγία και φροντίδα, μέσα από δραστηριότητες που έχουν ως βάση το παιχνίδι, σύμφωνα με τις σύγχρονες αρχές της Βρεφοκομίας και Παιδαγωγικής.

Ο διπλωματούχος μπορεί να εργασθεί σε φορείς Δημόσιους ή Ιδιωτικούς όπως:

Βρεφονηπιακούς ή Παιδικούς Σταθμούς, Νηπιαγωγεία, Κέντρα Προσχολικής Αγωγής, Παιδικές Στέγες, Επιχειρήσεις που διατηρούν βρεφονηπιακά τμήματα για τα παιδιά των εργαζομένων τους, Παιδότοπους, Οικοτροφεία και Παιδικές κατασκηνώσεις.

7. ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Ο απόφοιτος της ειδικότητας «Διοικητικό και Οικονομικό Στέλεχος Επιχειρήσεων» με τις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που έχει αποκτήσει κατά την εκπαίδευσή του, εφαρμόζει τις αρχές της επιστήμης, του management, της οικονομίας και των δημοσίων σχέσεων. Υποστηρίζει τόσο τη Διοικητική όσο και την οικονομική λειτουργία του Οργανισμού και ειδικότερα την επικοινωνία, τη χρηματοοικονομική διοίκηση και οργάνωση , τη διοίκηση οργάνωση και διαχείριση ανθρωπίνων και λοιπών πόρων. Ερευνά, εντοπίζει και λύνει οικονομικά, οργανωτικά και διοικητικά προβλήματα των διαφόρων μονάδων. Απασχολείται σε Τμήματα και Διευθύνσεις των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών, των μονάδων του ιδιωτικού ή δημοσίου τομέα.

Ο διπλωματούχος μπορεί να εργασθεί σε:

Εμπορικές Επιχειρήσεις, Βιομηχανικές & Βιοτεχνικές Επιχειρήσεις, Εταιρείες Παροχής Υπηρεσιών, Ναυτιλιακές, Ξενοδοχειακές & Τουριστικές Επιχειρήσεις, Οικονομικά Τμήματα & Λογιστήρια Επιχειρήσεων & Οργανισμών, Τμήματα Marketing, Δημοσίων Σχέσεων, Πωλήσεων & Ανθρωπίνου Δυναμικού, Οποιοδήποτε διοικητικό τμήμα επιχείρησης, Τράπεζες, Ασφαλιστικές & Χρηματιστηριακές Εταιρείες, Δημόσιες Υπηρεσίες & Επιμελητήρια.


8. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΥ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ

Ο τεχνικός κοσμήματος ειδικεύεται στο να εκτελεί αυτόνομα κι υπεύθυνα τον σχεδιασμό και την κατασκευή κοσμημάτων , για την προσωπική του δημιουργία (χειροποίητο κόσμημα) ή πολλαπλά για την παραγωγή (παραγωγικό - χυτό). Θεωρητικές τεχνολογικές και καλλιτεχνικές γνώσεις, με την πρακτική των τεχνικών, το καθιστούν ικανό, μεταποιώντας την πρώτη ύλη (χρυσό, ασήμι ή άλλα μέταλλα κι υλικά), να επεξεργάζεται και να δημιουργεί νέες μορφές κοσμημάτων. 

Σπουδάζοντας στην ειδικότητα, αποκτάς ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι συναδέλφων σου που έχουν παρακολουθήσει απλώς σεμινάρια, καθώς έχεις αποκτήσει όλες τις θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις γύρω από την τέχνη του κοσμήματος και είσαι σε θέση να δημιουργείς ελκυστικά σχέδια με απήχηση στην αγορά!

Ο διπλωματούχος μπορεί να εργασθεί ως: 

Ελεύθερος επαγγελματίας, Συνεργάτης σε εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας, Σχεδιαστής κοσμημάτων σε επιχειρήσεις αργυροχρυσοχοΐας.


10. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Ο Κομμωτής – Τεχνικός περιποίησης κόμης με την υψηλή του κατάρτιση είναι ικανός στις κομμώσεις ανδρών και γυναικών καθώς και σε εργασίες περιποίησης κόμης, όπως αποχρωματισμός, βαφή, βοστρίχωση (περμανάντ), αποσγούρωση κλπ. Η κατάρτισή του επεκτείνεται στην οργάνωση, διοίκηση, διαχείριση και μάρκετινγκ στο χώρο του κομμωτηρίου και στην αγορά. Οι εργασίες των κομμωτών γίνονται σε χώρους εξοπλισμένους με ειδικά μηχανήματα και όργανα, τηρουμένων όλων των κανόνων υγιεινής και καθαριότητας.

Το δίπλωμα του επιτρέπει να ασκήσει το επάγγελμα Κομμωτή - Κουρέα χωρίς άλλη προϋπηρεσία. (Ν. 4386/2016/Α΄- 83, άρθρο 42 παρ. 9 περ. στ΄).

Ο διπλωματούχος μπορεί να εργασθεί σε: 

Βιομηχανίες – εταιρίες προϊόντων κόμης, ως Ελεύθεροι επαγγελματίες – κομμωτήρια, Πωλήσεις προϊόντων κόμης (επισκέψεις, αντιπροσωπείες, σύμβουλοι χρήσης αυτών), Τηλεόραση, θέατρο, κινηματογράφος, οίκοι μόδας, Μεγάλα ξενοδοχεία, κλινικές, νοσοκομεία, κρουαζιερόπλοια, γυμναστήρια.

Μένουμε Ασφαλείς

Μένουμε Ασφαλείς

ECLASS

Πιστοποίηση Αποφοίτων ΙΕΚ

Δια Βίου Μάθηση και Νέα Γενιά

Βιογραφικό Europass

Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης

Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης

Κάρτα ISIC

Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων