00302821059855 iekchanion@sch.gr
Ώρες κοινού 10:30 πμ - 12:30μμ (θερινή λειτουργία)

13 Μαρτίου 2019

Εκπαιδευτική Εκδρομή του τμήματος Γραφιστική Εντύπου Και Ηλεκτρονικών Μέσων
  
Εκπαιδευτική εκδρομή πραγματοποίησε το Τμήμα Γραφιστική Εντύπου Και Ηλεκτρονικών Μέσων του Α' Εξαμήνου στις εγκαταστάσεις και το τυπογραφείο της τοπικής εφημερίδας Χανιώτικα Νέα και την εταιρεία γραφικών τεχνών του κ. Χαζηράκη Βασίλειου.


Η ξενάγηση στα Χανιώτικα Νέα διακρίθηκε σε δύο φάσεις σε διαφορετικούς χώρους. Ξεκίνησε από τα γραφεία και το δημιουργικό χώρο των Χανιώτικων Νέων στο εμπορικό κέντρο Ερμής, όπου μας υποδέχθηκε στο γραφείο του ο διευθυντής κ. Περάκης Παρασκευάς. Οι σπουδαστές ενημερώθηκαν για τη διαδικασία εκτύπωσης, τις φάσεις παραγωγής, τα λογισμικά προγράμματα της επιχείρησης και τις τάσεις που επικρατούν. Επίσης τους δόθηκε η ευκαιρία να δουν και να εξέτασουν τις πρώτες εκδόσεις της εφημερίδας των Χανιώτικων Νέων,  διαπιστώνοντας ότι οι βασικές αρχές σύνθεσης στις μακέτες είναι διαχρονικές.

 Έπειτα οι πρόθυμες γραφίστριες του δημιουργικού ενημέρωσαν τους σπουδαστές, αναφορικά με το επάγγελμα του γραφίστα και είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν στην οθόνη, ενδελεχώς την εφαρμογή και τη λειτουργία των απαραίτητων για την εκτυπωτική διαδικασία λογισμικών προγραμμάτων.

 Η ξενάγηση συνεχίστηκε στην επιχείρηση του κ. Χαζηράκη Βασίλειου επί της Αναγνώστου Γογονή και Ελευθερίας. Ο κ. Χαζηράκης και το προσωπικό της επιχείρησης, έθεσε σε λειτουργία με προθυμία πληθώρα ψηφιακών μηχανημάτων, όπως ενδεικτικά, εκτύπωση σε επίπεδη επιφάνεια αλουμινίου σε μεγάλο μηχάνημα  UV, εκτύπωση πάνω σε επιφάνεια ξύλου σε μηχάνημα Laser κοπής, σε κοπτικό πολυμηχάνημα παντογράφου και άλλα συναφή, αποκαλύπτοντας άμεσα τις δυνατότητες εφαρμογής της ψηφιακής εκτύπωσης σε ποικιλία νέων εναλλακτικών  υλικών.

 Το τελευταίο σκέλος της τριμερούς εκδρομής, πραγματοποιήθηκε βραδινές ώρες, στο ΒΙΟΠΑ στις εγκαταστάσεις του τυπογραφείου, σε όμορη αίθουσα αυτού, ζώντας την «αποκάλυψη» της σύγχρονης εκτυπωτικής παραγωγής.Οι σπουδαστές κατανόησαν τα διαδοχικά στάδια της εκτυπωτικής διαδικασίας που έπονται του δημιουργικού σχεδιασμού. Ο εκδότης κ. Μανώλης Α. Γαρεδάκης με ιδιαίτερο ζήλο μας εξηγούσε αδιαλείπτως και λεπτομερώς την παραγωγική διαδικασία, με τη μετατροπή του ψηφιακού αρχείου να «γράφει» πάνω στον τσίγκο.


 Στη συνέχεια στο χώρο του τυπογραφείου έγινε ανάλυση των φάσεων εκτύπωσης και όταν οι εκτυπωτικές μηχανές τέθηκαν σε λειτουργία, αποκαλύφθηκε το μεγαλείο της εκτυπωτικής υπεροχής, απολαμβάνοντας χρώματα – κίνηση – εγρήγορση και μετέωρα χαρτιά να εκπλήσσουν κάθε παρευρισκόμενο.Φεύγοντας όλοι έκθαμβοι με μία αίσθηση πληρότητας και με δώρο μία εκτυπωμένη εφημερίδα στο χέρι που θα κυκλοφορούσε το πρωί, ζήσαμε μία αξέχαστη εμπειρία. 


Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσους συνέβαλλαν στην υλοποίηση της εκδρομής, την κα Κουμή του διαφημιστικού, τον κ. Κακατσάκη Βαγγέλη, τον κ. Κακατσάκη Νεκτάριο, τον κ. Περάκη Παρασκευά, τον εκδότη Μανώλη Α. Γαρεδάκη, το προσωπικό του τυπογραφείου, το δημιουργικό της εφημερίδας, τον ιδρυτή κ. Ιωάννη E. Γαρεδάκη και το σύνολο του προσωπικού των Χανιώτικων Νέων. Ομοίως ευχαριστούμε τον κ. Χαζηράκη και το προσωπικό του, που μας ξενάγησαν στο χώρο τους, καθώς και τους σπουδαστές μας για το παρατεταμένο ωράριο. Ευχόμαστε παντοτινή υγεία και καλές δουλειές!  

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις δύο μεγάλες επιχειρήσεις της πόλης στο χώρο των εκτυπώσεων, για την υλοποίηση αυτής της καταλυτικής εμπειρίας. Η πρώτη, συνυφασμένη με το χώρο της τοπικής παραδοσιακής τυπογραφικής δημιουργίας, τα Χανιώτικα Νέα, και η δεύτερη  είναι συνδεδεμένη με νεότερες μορφές ψηφιακών εκτυπώσεων, του κ. Χαζηράκη Βασίλειου.

Ευχαριστούμε θερμά για την άμεση ανταπόκριση αποδοχής του αιτήματός μας και για την ιδιαιτέρως φιλόξενη, εγκάρδια και άκρως εποικοδομητική ξενάγηση των σπουδαστών μας  στους χώρους που δραστηριοποιούνται.  

Με εκτίμηση,
Η διεύθυνση του Δ.Ι.Ε.Κ. Χανίων και οι εκπαιδευτές:
Κακατσάκης Χρήστος – Μπρούμα Χριστίνα


Επικοινωνία

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *