00302821059855 iekchanion@sch.gr
Ώρες κοινού 16:00-19:00

22 Μαΐου 2019

Επίσκεψη των καταρτιζομένων του Δ.Ι.Ε.Κ. Χανίων στα Εργαστήρια Συντήρησης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων
Την Τετάρτη 15 Μάη 2019 οι καταρτιζόμενοι της ειδικότητας «Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων» του Δημόσιου Ι.Ε.Κ. Χανίων παρευρέθηκαν στα Εργαστήρια Συντήρησης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων (Σκρά 15 Χαλέπα) της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων.


Εκεί παρακολούθησαν την διαδικασία αποσυσκευασίας των αρχαιολογικών έργων τέχνης που επέστρεψαν από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα και την έκθεση “Κρήτη- Αναδυόμενες Πόλεις” και συμμετείχαν σε ενημερωτικό σεμινάριο.


Η επίδειξη και ενημέρωση των εκπαιδευμένων πραγματοποιήθηκε από τους έμπειρους Συντηρητές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, κ. Μυλωνά Άννα, κ. Ανδρουλάκη Θεανώ, κ. Δημητριάδου Πιπίνα και κ. Μιχαλογιάννη Ηλία σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία μεταφοράς αρχαιοτήτων.


Οι θεματικές ενότητες του σεμιναρίου ήταν η συσκευασία και αποσυσκευασία αρχαίων αντικειμένων (κεραμικών, μεταλλικών, λίθινων, οστέινων), η συντήρηση, τα κατασκευαστικά υλικά μεταφοράς-αποθήκευσης, οι έγγραφες και διαδικαστικές τυπικές διαδικασίες μεταφοράς αρχαίων αντικειμένων.


Στο περιθώριο του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους εκθεσιακούς και λειτουργικούς χώρους του Νέου Μουσείου ενώ, για περαιτέρω επιστημονική εμβάθυνση σε θέματα μεταφοράς αρχαιοτήτων παραδόθηκε για το Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Χανίων ψηφιακό υλικό, με παραδείγματα και βιβλιογραφικές αναφορές.


Στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών της ειδικότητας «Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων» και ειδικότερα στο πλαίσιο του μαθήματος «Βασικές Αρχές Φύλαξης Μουσείων, Μνημείων και Αρχαιολογικών Χώρων», οι εκπαιδευόμενοι καταρτίζονται μεταξύ άλλων σε θέματα μεταφοράς μουσειακών αντικειμένων και εκθεμάτων.


Η κατάρτιση, οι γνώσεις και η εμπειρία σας σε θέματα συσκευασίας, αποσυσκευασίας, ασφάλισης και εξασφάλισης απαιτούμενων συνθηκών σχετικής υγρασίας, θερμοκρασίας και φωτισμού των εκθεμάτων ή των αντικειμένων προς αποθήκευση είναι για τους εκπαιδευόμενους πολύτιμα βοηθήματα σε σχέση με τις γνώσεις που καλούνται να αποκτήσουν για την προστασία των μουσειακών συλλογών.


Η επίσκεψη συντονίστηκε από την διδάσκουσα του μαθήματος «Βασικές Αρχές Φύλαξης Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων», Μαρία Στρατινάκη, με την έγκριση της Διευθυντρίας του ΔΙΕΚ Χανίων, κ. Κακλιδάκη Ευαγγελίας και της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, κ. Παπαδοπούλου Ελένης, την οποία και ευχαριστούμε θερμά για το έμπρακτο ενδιαφέρον που δείχνει στην κατάρτιση των μελλοντικών πιστοποιημένων αρχαιοφυλάκων Χανίων.


Θερμές ευχαριστίες απευθύνουμε και στην Υπεύθυνη του Τμήματος Συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, κ. Σγουράκη Χρυσούλα, για την οργάνωση των θεματικών ενοτήτων του σεμιναρίου. Παρών κατά το σεμινάριο ήταν και ο αρχαιοφύλακας κ. Σουλιμιώτης Σπύρος που μας υποδέχτηκε και μας συνόδευσε σε όλους τους μουσειακούς χώρους.


ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΣ/ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ


Για λόγους αποσυμφόρησης του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας αλλά κυρίως για την καλυτερη εξυπηρέτηση του κοινού, παρακαλούμε τους καταρτιζόμενους και τους εκπαιδευτές του ΔΙΕΚ Χανίων να επικοινωνούν ηλεκτρονικά μόνο μέσω της παρακάτω φόρμας.

Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση και τη συνεργασία σας.

Δημόσιο ΙΕΚ Χανίων

Στοχεύουμε Πρώτα στην Ποιότητα

Κρατικό Δίπλωμα Επιπέδου 5 από τον ΕΟΠΠΕΠ αναγνωρισμένο στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση

- ΠΔ 231 / 29-7-98

Δυνατότητα Κατάταξης σε ΑΕΙ

- Νομος 4763 / 2020

Δωρεάν Φοίτηση σε 123 ειδικότητες

- ΥΑ 5954 / 23-6-2014

Αιτήσεις επιλογής και μέσω του Παράλληλου Μηχανογραφικού

- Νομος 4777 / 2021

Δυνατότητα συμμετοχής σε Προγράμματα Erasmus+

- Διαπιστευση Erasmus+ για το ΔΙΕΚ Χανιων εως το 2028 / ΙΚΥ

Συμμετοχή σε αμοιβόμενα Προγράμματα Μαθητείας

- ΥΑ Κ1 / 54877 / 11-4-2017

Άριστοι επαγγελματίες εισηγητές μέλη του Μητρώου Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης

- Νομος 4692 / 12-6-2020

Σύνδεση με την αγορά εργασίας μέσω οργάνωσης Ημερών Καριέρας και του Γραφείου Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας

- Νομος 4763 / 2020

Δικαίωμα συμμετοχής σε εξετάσεις για λήψη Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος

- ΥΑ 5954 / 23-6-2014

Επίδομα Τουριστικής Εκπαίδευσης 10% στους διπλωματούχους εργαζόμενους στον Τουριστικό Τομέα

- Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. ΠΚ 1/ 12-2019

Ερωτησεις και απαντησεις σχετικα με τις εγγραφες και τη φοιτηση στο Δ.Ι.Ε.Κ. Χανιων

Στατιστικα 2021

Έτη Λειτουργίας
28
Ειδικότητες
14
Τμήματα
20
Εκπαιδευτές
71
Καταρτιζόμενοι
340
Απόφοιτοι
2.634
Πρώην καταρτιζόμενοι
4.900
Έκταση [τμ]
41.000

Συνεργατες