00302821059855 iekchanion@sch.gr
Ώρες κοινού 16:00-19:00

2 Νοεμβρίου 2020

Ειδικότητα συνοδών βουνού για πρώτη φορά στα Χανιά


«Είναι σημαντικό να υπάρχουν καταρτισμένοι και εκπαιδευμένοι συνοδοί βουνού» σημείωσε ο Γ. Χαριτάκης.
Οδηγίες για το πώς οργανώνεται και πραγματοποιείται μια επίσκεψη σε ένα φαράγγι έδωσε ο εκπαιδευτής Γ. Βασιλάκης.

Μια ειδικότητα που για πρώτη φορά διδάσκεται στο Δημόσιο ΙΕΚ Χανίων.
Στα 2 φαράγγια των Καράνου, στην ορεινή ζώνη του νομού βρέθηκαν το πρωί της Κυριακής οι μελλοντικοί συνοδοί βουνού, οι σπουδαστές του Δημόσιου ΙΕΚ Χανίων που ακολουθούν την συγκεκριμένη ειδικότητα.
Πρόκειται για μια ειδικότητα που για πρώτη φορά λειτούργησε φέτος στο δημόσιο ΙΕΚ και στην οποία συμμετέχουν πάνω από 48 σπουδαστές!

«Μου αρέσει η φύση! Δεν ξέρω αν ακολουθήσω επαγγελματικά αυτήν την κατεύθυνση. Είναι όμως ωραίο να κάνεις επάγγελμα το χόμπι σου» μας είπε η Σοφία Γεωργιλάκη, σπουδάστρια στο ΙΕΚ, συμπληρώνοντας πως ειδικά στην Κρήτη υπάρχουν επαγγελματικές προοπτικές καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ντόπιοι και επισκέπτες θέλουν να γνωρίσουν τον ορεινό όγκο, τα μονοπάτια, τα φαράγγια.
Οι σπουδαστές μετέβησαν στην είσοδο του “Μποριανού” φαραγγιού λίγο έξω από τα Καράνου με τα ΙΧ τους και όχι λεωφορείο για λόγους κορωνοιού. Στη συνέχεια ενημερώθηκαν από τους εκπαιδευτές τους – Γιάννη Χαριτάκη και Γιάννη Βασιλάκη- για τη διαδρομή και πως θα οργανωθεί καλύτερα η επίσκεψη στο φαράγγι, τι θα πρέπει να προσέξουν, τα μέτρα ασφαλείας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν σύντομες εκπαιδεύσεις πάνω στο κάθε αντικείμενο, ενώ μετά από 4,5 ώρες όλοι οι μετέχοντες κατέληξαν στα Καράνου.
«Οι σπουδαστές αυτοί θα είναι οι μελλοντικοί συνοδοί βουνού. Πρέπει να είναι άριστα καταρτισμένοι να γνωρίζουν από εξορμήσεις σε φαράγγια, σε οροπέδια σε μονοπάτια και διαδρομές στον ορεινό όγκο , τα μέτρα ατομικής προστασίας κα. Με το τέλος των σπουδών τους αποκτούν επαγγελματικά δικαιώματα ώστε να ασκήσουν το επάγγελμα του συνοδού εκδρομών» μας είπε ο κ. Χαριτάκης, συμπληρώνοντας πως οι συνοδοί δεν μπορούν να οργανώσουν αναρριχήσεις ή πεζοπορίες σε παγετώνες.
“ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ”


Για τα δύο φαράγγια των Καράνου – Μποριανό και Κυδωνί” – μίλησε στα “Χ.Ν.” ο κ.Ευτύχης Μαυριδάκης αντιπρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Καράνου. «Είναι πραγματικά δύο πανέμορφα φαράγγια, με εξαιρετική βλάστηση, που περνάνε από το ποτάμι. Ξεκινήσαμε μια προσπάθεια ως κοινότητα να τα αξιοποιήσουμε το 1995 με τη συμβολή των κατοίκων. Στη συνέχεια και ο Δήμος Μουσούρων και ο Δήμος Πλατανιά συνέβαλλαν πάρα πολύ για την ανάδειξη τους» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παρότι τα δύο φαράγγια δεν έχουν μεγάλη προβολή, είναι γνωστά σε αρκετό κόσμο. «Έχουμε πάρα πολλούς επισκέπτες και φέτος παρά το πρόβλημα του κορωνοιού ήταν δεκάδες ξένοι και Έλληνες που θέλησαν να τα περάσουν. Είναι και ιστορικά τα φαράγγια αυτά γιατί σε δύσκολες εποχές, στην τουρκοκρατία και στη γερμανική κατοχή , αποτελούσαν καταφύγιο για τους κατοίκους για να γλιτώσουν από τους κατακτητές. Με καλύτερη ενημέρωση θα γίνουν πόλος έλξης για τους επισκέπτες» κατέληξε ο κ. Μαυριδάκης.
Γιώργος Κώνστας, 2 Νοεμβρίου, 2020 11:39 πμ , https://www.haniotika-nea.gr/eidikotita-synodon-voynoy-gia-proti-fora-sta-chania/


ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΣ/ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ


Για λόγους αποσυμφόρησης του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας αλλά κυρίως για την καλυτερη εξυπηρέτηση του κοινού, παρακαλούμε τους καταρτιζόμενους και τους εκπαιδευτές του ΔΙΕΚ Χανίων να επικοινωνούν ηλεκτρονικά μόνο μέσω της παρακάτω φόρμας.

Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση και τη συνεργασία σας.

Δημόσιο ΙΕΚ Χανίων

Στοχεύουμε Πρώτα στην Ποιότητα

Κρατικό Δίπλωμα Επιπέδου 5 από τον ΕΟΠΠΕΠ αναγνωρισμένο στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση

- ΠΔ 231 / 29-7-98

Δυνατότητα Κατάταξης σε ΑΕΙ

- Νομος 4763 / 2020

Δωρεάν Φοίτηση σε 123 ειδικότητες

- ΥΑ 5954 / 23-6-2014

Αιτήσεις επιλογής και μέσω του Παράλληλου Μηχανογραφικού

- Νομος 4777 / 2021

Δυνατότητα συμμετοχής σε Προγράμματα Erasmus+

- Διαπιστευση Erasmus+ για το ΔΙΕΚ Χανιων εως το 2028 / ΙΚΥ

Συμμετοχή σε αμοιβόμενα Προγράμματα Μαθητείας

- ΥΑ Κ1 / 54877 / 11-4-2017

Άριστοι επαγγελματίες εισηγητές μέλη του Μητρώου Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης

- Νομος 4692 / 12-6-2020

Σύνδεση με την αγορά εργασίας μέσω οργάνωσης Ημερών Καριέρας και του Γραφείου Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας

- Νομος 4763 / 2020

Δικαίωμα συμμετοχής σε εξετάσεις για λήψη Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος

- ΥΑ 5954 / 23-6-2014

Επίδομα Τουριστικής Εκπαίδευσης 10% στους διπλωματούχους εργαζόμενους στον Τουριστικό Τομέα

- Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. ΠΚ 1/ 12-2019

Ερωτησεις και απαντησεις σχετικα με τις εγγραφες και τη φοιτηση στο Δ.Ι.Ε.Κ. Χανιων

Στατιστικα 2021

Έτη Λειτουργίας
28
Ειδικότητες
14
Τμήματα
20
Εκπαιδευτές
71
Καταρτιζόμενοι
340
Απόφοιτοι
2.634
Πρώην καταρτιζόμενοι
4.900
Έκταση [τμ]
41.000

Συνεργατες